Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Pas op voor een terugval na een verslaving

Het is niet makkelijk om van een verslaving af te komen. Maar als je dit lukt, dan voelt het als een enorme bevrijding. Het punt is alleen dat een terugval na een verslaving altijd op de loer ligt. Het is zelfs zo dat het voorkomen van een terugval een van de grootste uitdagingen is voor mensen die zijn hersteld van een verslaving. Het is iets wat vaak voorkomt, maar wat gelukkig wel te voorkomen is. Een verslavingszorg kliniek kan je helpen om terugval te voorkomen. We leggen je graag uit welke strategieën hierbij ingezet worden.

 

Herken de waarschuwingssignalen

Een terugval is een proces dat niet zomaar ontstaat. Vaak merk je het emotioneel en mentaal al, voordat ook de fysieke terugval plaatsvindt. Er zijn meerdere waarschuwingssignalen die je hiervoor goed in de gaten moet houden. Je kan hierbij onder andere denken aan een stemming die verandert, ander gedrag of bepaalde gedachten. Ben jij jezelf bewust van deze signalen, dan is het mogelijk om op tijd in te grijpen en hulp te zoeken.

 

Neem altijd deel aan een nazorgprogramma

Als jij bij een kliniek bent afgekickt van je verslaving, dan kan je hier waarschijnlijk ook meedoen aan een nazorgprogramma. Er wordt dan samen met jou goed op gelet dat er geen signalen zijn dat je aan het terugvallen bent. Recovery MHC is een verslavingskliniek die meerdere opties te bieden heeft. Denk aan individuele counseling, maar ook groepsessies en steungroepen. Daarbij heb je ook regelmatig een check-in met therapeuten of counselors, zodat je nieuwe uitdagingen op kunt pakken of preventieve maatregelen kan nemen.

 

Ga op zoek naar sociale ondersteuning

Bij herstel na bijvoorbeeld afkicken in een afkickkliniek in Zuid-Afrika is sociale ondersteuning ook heel belangrijk. Jouw familie, je vrienden en speciale steungroepen zijn altijd een waardevolle manier om motivatie en steun te krijgen. Onderhoud relaties met mensen die begrijpen wat jouw situatie is en die jou willen helpen. Het is daarbij ook belangrijk om afstand te nemen van relaties die wellicht schade aan je herstel toe kunnen brengen.

 

Leer goed omgaan met stress en emotionele triggers

Een terugval kan ook ontstaan als je het moeilijk vindt om met emotionele triggers om te gaan. Het is dan belangrijk om een goed coping mechanisme te ontwikkelen. Zo zorg je er namelijk voor dat je niet zomaar weer terugvalt in oude gewoonten. Voorbeelden van effectieve coping mechanismen zijn onder andere mindfulness, ademhalingstechnieken, meditatie en lichaamsbeweging. Zo zorg je dat je minder last hebt van stress en dat je jezelf weer prettiger gaat voelen. Je kan ook altijd proberen om een hobby te nemen, of een andere activiteit te vinden die voor plezier en ontspanning zorgt. Op deze manier zorg je voor een positieve aanpassing van je levensstijl.

 

Voorkom triggers

Er zijn altijd situaties in je leven die bij jou een terugval kunnen opwekken. Als je deze situaties van tevoren identificeert en vermijdt, dan is dat meteen ook een belangrijke, preventieve maatregel. Met andere woorden: blijf uit de buurt van plekken, mensen en activiteiten die jou herinneren aan je verslaving. Maak daarnaast, eventueel met je therapeut of counselor, een plan waarin je aangeeft hoe je omgaat met onvermijdelijke triggers en stressvolle situaties.

 

Zorg er altijd voor dat je gezond leeft

Als je gezond leeft, dan is dat een enorme boost voor zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn. Denk hierbij aan voldoende lichaamsbeweging, een goed uitgebalanceerd dieet en genoeg slaap. Dit zijn namelijk allemaal belangrijke onderdelen van een gezonde levensstijl. Neem als voorbeeld lichaamsbeweging: dit zorgt ervoor dat er genoeg endorfines vrijkomen. Hierdoor verbetert je stemming en ervaar je minder stress. Voeding speelt daarnaast ook een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat je energieniveau op peil blijft en dat je mentaal helder blijft.