Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Verschil tussen een impeller en propeller

Verschil tussen een impeller en propeller

Wanneer je een boot hebt, zal je veel te maken hebben met het onderhoud ervan. Dit is nou eenmaal nodig voor een goede werking. Hierdoor kom je ook in aanmerking met de impeller en de propeller, ze klinken misschien hetzelfde, maar hun doel en functie verschillen enorm van elkaar. Beide worden bijvoorbeeld gebruikt om een boot te besturen, maar zijn nogal tegengesteld in hun functionaliteit. Laten we een diepere duik nemen in wat elk van deze componenten is en hun functies zodat je dit nooit meer door elkaar haalt.

 

Impeller

Simpel gezegd is een impeller een rotor die een intrinsieke zuigkracht creëert als onderdeel van een pompopstelling. Een impeller in het geval van een boot bestaat uit een reeks flexibele rubberen schoepen die aan een centrale naaf zijn bevestigd. Deze naaf draait rond een as in een roestvrijstalen voering die zich in de pomp bevindt. Koud water wordt door de waaier in de motor van de boot gepompt om deze onder belasting af te koelen. Als gevolg hiervan wordt energie van de pomp naar het water overgebracht, dit creëert snelheid in het water en zorgt ervoor dat het naar buiten beweegt vanuit de drukpomp.

Propeller

Een propeller is een ventilator die het water van zich afduwt. Hierdoor worden roterende bewegingen omgezet in lineaire beweging. In het geval van een boot werkt een propeller als een ventilator die stuwkracht creëert en daarom kracht genereert om de boot te laten bewegen. Gewoonlijk bestaan propellers uit drie of vier bladen die rond een as draaien om voorwaartse beweging te creëren. Terwijl de bladen draaien, neemt de waterdruk achter elk blad toe, waardoor de boot in het water beweegt. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de bladen onder een hoek uit de naaf steken, waardoor water van de voorkant van de prop naar de achterkant kan zonder het water opzij te duwen. Hierdoor geldt, hoe meer bladen er op de propeller zitten, hoe meer vermogen voor een voertuig kan worden gegenereerd.