Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Dit wist je nog niet over bitterballen

Bitterballen: dit wist je nog niet over de geschiedenis hiervan en meer

Wil je meer weten over bitterballen? Er zijn vele feiten over bitterballen die je vast nog niet weet, bijvoorbeeld feitjes over de geschiedenis van bitterballen en hoe het komt dat wij bitterballen in een keer in onze mond stoppen. In dit artikel vertellen wij je dan ook alles wat je nog niet wist over de geschiedenis van bitterballen en meer. Ben jij al nieuwsgierig en kun je niet wachten om meer te weten te komen over bitterballen? Lees dan snel verder en ontdek alles over bitterballen.

De naam ‘bitterballen’ ontstond door de drankjes die wij erbij dronken

Bitterballen worden van oudsher gegeten bij een bittertje, zoals kruidenjenever. Het woord ‘bitter’ komt ook wel van het werkwoord ‘bijten’ af. Al wat bitter is, bevat namelijk een snijdende smaak. De naam ‘bitterbal’ ontstond volgens het Genootschap Onze Taal in 1923. Hier schreef Het Algemeen Handelsblad in hetzelfde jaar ook over. Sindsdien is deze naam niet meer veranderd. Zo, nu weet je ook hoe de naam ontstaan is.

Bitterballen zijn in meerdere landen populair

Dacht je dat bitterballen alleen in Nederland populair zijn? Dan heb je het mis, want bitterballen zijn op nog veel meer plekken verkrijgbaar. Ook de Belgen kunnen een goede bitterbal zeker waarderen. Daarbij zijn ze in Suriname en Indonesië ook volop verkrijgbaar en is de bitterbal tevens zeer populair.

Bitterballen hebben we aan de Fransen te danken

De bitterballen hebben wij eigenlijk te danken aan de Fransen. De bitterbal is ook wel de ronde variant van de kroket en de kroket is eigenlijk ontstaan in Frankrijk. Zo hield de kok van Lodewijk XIV in 1705 al zijn recepten bij in zijn kookboek, waarin ook het recept voor ‘croquettes’ te vinden was. Deze leken sterk op de kroketten die wij tegenwoordig kunnen bestellen in de snackbar. De afmetingen van de ‘croquettes’ waren meer gelijk aan die van de bitterbal.

De bitterbal dient in een keer in de mond gestopt te worden

De bitterbal dient in een keer in de mond te worden gestopt. Dit stond onder andere aangegeven in een naoorlogs etiquetteboek. De bitterbal dient in een hap van een prikkertje te worden opgegeten nadat men eerst het hapje eventueel door de mosterd heeft gehaald. Sindsdien is dit de manier waarop de meeste mensen bitterballen eten.

Nederlanders eten gemiddeld 11,3 gram bitterballen per dag

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 11,3 gram bitterballen (en kroketten) per dag eten? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft de bitterbal onderverdeeld in de ‘hartige snacks’ en dat is iets waar we hier in Nederland zeker van houden. Gemiddeld worden er 21 gram hartige snacks per dag gegeten. Hiervan bestaat 11,3 gram uit lekkere snacks zoals de bitterbal en de kroket. Mannen eten doorgaans 13,1 gram kroketten en vrouwen doen het wat bitterballen betreft iets rustiger aan met 9,3 gram snacks zoals bitterballen per dag.