Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Hoe vervang je een impeller?

Een impeller zit bij een koelwaterpomp en zorgt ervoor dat het koelwater goed rondgepompt wordt. Een impeller zou jaren mee moeten kunnen als alles goed geïnstalleerd en onderhouden wordt, maar vaak gaat er iets verkeerd waardoor hij al snel slijt. Controleer daarom ook regelmatig of de impeller nog heel is en of er niks aan de hand is. Is hij nou eenmaal wel kapot, zul je hem moeten vervangen. In dit artikel gaan we het hebben over de redenen dat de impeller kapot gaat, hoe je kunt herkennen of de impeller kapot is en hoe je hem kunt vervangen.

Redenen waarom hij kapot gaat

Vooraf is het handig om te weten waarom hij nou precies kapot is gegaan en hoe je de volgende keer kunt voorkomen dat hij weer kapot gaat. Er zijn verschillende redenen waarom de impeller kapot is gegaan, maar meestal is de impeller gewoon versleten. Soms wordt de impeller ook verkeerd geïnstalleerd of zit er een verkeerde impeller in de boot waardoor de impeller al snel kapot gaat. Een andere reden dat de impeller snel slijt is dat hij niet vaak genoeg gebruikt wordt, ze zitten dan namelijk te lang in dezelfde positie. Overige redenen zijn:

  • Geen watertoevoer: als er geen goede watertoevoer is of als deze verstopt zit, gaat de impeller ook snel kapot.
  • Chemische opzwelling: als de impeller plakkerig voelt en hij te groot lijkt, dan komt dat door een chemische opzwelling. Dit kun je voorkomen door de impeller telkens goed schoon te maken/houden.
  • Normale slijtage: verder is het gewoon normaal dat de impeller slijt over een lange periode, hier kun je verder niet veel aan doen.

Hoe kan je zien of je impeller versleten is

Je motor doet het niet meer wanneer je impeller kapot is, dus dat is een indicator wanneer je sowieso je impeller moet checken. Wanneer het je impeller is die ervoor zorgt dat je motor het niet meer doet, is de koelwatertemperatuur te hoog of wanneer je motor het koelwater minder en onregelmatig uitstoot.

Hoe vervang je de impeller

Het vervangen van een impeller moet heel rustig en voorzichtig gedaan worden, omdat het namelijk snel fout kan gaan. Om het iets makkelijker te maken hebben we het in een paar stappen uitgelegd hoe je jouw impeller moet vervangen:

  • Draai de buitenboordkraan dicht of verwijder het staartstuk (licht er net aan of je een binnen- of buiten boord boot hebt
  • Schroef het ronde plaatje los
  • Maak de pakking nat en haal deze er voorzichtig uit
  • Haal de impeller eruit en kijk of er geen rubber in het pomphuis zit
  • Smeer de nieuwe impeller en de pakking in met zuurvrije vaseline
  • Plaats de impeller en daarna de pakking goed terug
  • Schroef het plaatje terug en doe de buitenboordkraan weer open of plaats het staartstuk terug

 

Hopelijk heb je iets gehad aan dit artikel, veel succes met het vervangen van je impeller!