Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

In 6 stappen naar de perfecte deur

Als je gaat verhuizen of een nieuw huis koopt en gaat nadenken over de inrichting denk je vaak snel aan dingen zoals de vloer, meubels en accessoires. Het materiaal wat je hiervoor uitkiest maakt natuurlijk echt de sfeer in je huis. Wat vaak onderschat wordt, zijn deuren. Toch hebben deuren ontzettend veel impact op de sfeer in je huis. Binnen de wereld van deuren is er ontzettend veel keus. Het kan daarom wel eens moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Daarom vertellen wij je in zes stappen hoe je de perfecte deur uitkiest.

Stap 1: binnen of buitendeur?

Dit klinkt misschien als een open deur (ja echt), maar het is allereerst goed om te weten of je een binnen- of buitendeur nodig hebt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een buitendeur van wat ander materiaal gemaakt moet zijn dan een binnendeur. Een buitendeur heeft tenslotte te maken met de weersinvloeden van buitenaf. Buitendeuren zijn daarom vaak gemaakt van hardhout of vuren. Dit soort materiaal is wel bestand tegen het wispelturige weer in Nederland.

Stap 2: voor welke interieurstijl wil je gaan?

Met deuren kun je allerlei kanten op, maar om eenheid in je huis te creëren is het goed om de stijl van je huis terug te laten komen. Heb je een moderne stijl? Dan past hier een strakke deur bij in één kleur en bijvoorbeeld een zwarte deurklink. Houd je meer van landelijk? Kijk dan eens naar houten deuren of een schuifdeur met houten balken. Als je meer een klassieke stijl hebt, dan past hier een deur met glas en lood perfect bij. Weet je nog niet zo goed welke stijl bij je past? Ga dan gewoon voor een witte deur met een chrome deurklink, dan weet je zeker dat je goed zit.

Stap 3: wat wordt de draairichting?

Als je een nieuwe woning hebt waar nog geen deuren in zitten dan is dit een belangrijke stap. Zit je in een huis waar je al tevreden bent over de draairichting, dan hoef je alleen maar te onthouden welke richting dit is. In het andere geval is het dus goed om dit van tevoren te bedenken. Het kan namelijk zo zijn dat een bepaalde draairichting niet mogelijk is. Test dit dus van tevoren even door in de kamers te lopen waar je de deuren gaat plaatsen. Zijn allebei de draairichtingen niet mogelijk? Overweeg dan een schuifdeur! Dit kan veel ruimte besparen.

Stap 4: wil je een stompe of opdekdeur?

Dit kunnen zomaar eens termen zijn waar je nog nooit van hebt gehoord, maar gelukkig is het niet heel ingewikkeld. Een stompe deur valt namelijk in zijn geheel in het kozijn en een opdekdeur gedeeltelijk. Een stompe deur wordt daarom ook wel een inlegdeur genoemd. Het is vooral de optische keuze waar je over na moet denken. Verder is het handig om te weten daar een opdekdeur minder tocht doorlaat en dit type deur makkelijker te plaatsen is.

Stap 5: met of zonder glas?

Het is tegenwoordig helemaal een trend om een glazen deur te nemen. Dit is dus zeker iets wat je kunt overwegen als je een deur gaat uitkiezen. Met helder glas kun je de ruimte optisch een stuk groter laten lijken. Bovendien kan de deur afgewerkt worden met stalen elementen voor een stoere look. Als je voor mat glas gaat, creëer je juist wat meer privacy. Als derde optie kun je uiteraard ook voor een deur gaan zonder glas.

Stap 6: ga voor de finishing touch

Als het goed is ben je nu op het punt waarop je wat beter weet wat voor soort deur je nodig hebt. Om voor de finishing touch te gaan, kun je nog kijken naar zaken zoals deurbeslag. Als je voor een opvallende deurklink gaat kan dit echt een mooie stempel drukken op de uitstraling van je deur. Verder kun je er ook voor kiezen om een patroon in je deur te laten zetten of zelf te schilderen. Wat dacht je ervan om twee lijnen te laten kruisen op je deur? Dit geeft een ontzettende unieke look aan je deur!