Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Vier tips voor meer productiviteit tijdens het thuiswerken

Sinds de pandemie zijn we steeds meer thuis gaan werken. Ook nu we eigenlijk weer op kantoor zouden mogen werken, blijven veel bedrijven stimuleren om in elk geval voor een deel van de tijd vanuit huis te werken. Sommigen zijn hier dolblij mee, maar er zijn ook genoeg mensen die dit verafschuwen. Zij ervaren enkel nadelen van het thuiswerken. De verschillende stoorzenders om- en in het huis. Het feit dat ze snel afgeleid raken door huishoudelijke klusjes en natuurlijk de wijze waarop hun productiviteit instort naarmate ze langer vanuit huis werken.

Ben jij verplicht om vaker thuis te werken of wil je dit zelf graag om zo flexibeler je tijden in te kunnen delen? Maar merk je dat je het lastig vindt om productief te blijven vanuit huis? Maak dan gebruik van de volgende vier tips om dit probleem voor eens en voor altijd op te lossen.

1.      Creëer een fijne thuiswerkplek

Je kunt niet jarenlang op de eettafel of vanaf de bank je werk verrichten. Dat is niet alleen slecht omdat je daardoor jezelf in een verkeerde houding dwingt, maar zorgt er ook voor dat je nooit het idee hebt dat je echt effectief aan de slag kunt gaan. Richt daarom het liefst een apart kamertje in. Zoek naar de juiste inrichting voor je thuiskantoor. Denk hierbij aan de ergonomie, zodat je het als een minder grote kwelling ervaart om langdurig achtereen achter het bureau plaats te nemen.

Hoe prettiger jij je voelt in jouw thuiswerkplek, hoe beter dit de productiviteit ten goede zal komen.

2.      Houd dezelfde werktijden aan

Zodra je thuis gaat werken is het wel heel verleidelijk om de wekker pas om negen uur af te laten gaan. Het gaat er immers niet om hoe laat je begint met werken als het werk maar af komt. Je wil echter voorkomen dat je straks pas tegen de middag een keer begint en vervolgens tot in de late uurtjes achter je beeldscherm zit. Probeer dezelfde kantoortijden als op het werk aan te houden. Begin uiterlijk om half 9 en sluit alles af wanneer je dat normaal gesproken ook op kantoor zal doen. Vergeet ook niet om voldoende pauzes te nemen!

3.      Werk met een planner

Verlies je regelmatig het overzicht en weet je daarom soms helemaal niet meer wat er gedaan moet worden en welke dingen prioriteit hebben? Dan is het belangrijk om een planner aan te schaffen. Deze kun je gebruiken om niet alleen activiteiten, pauzes en werktijden te plannen, maar ook in te plannen welke werkzaamheden op die dag afgerond moeten worden. Zo is de gehele dag al uitgestippeld en hoef je je enkel aan deze punten te houden.

4.      Haal af en toe een frisse neus

De hele dag binnen zitten is niet bevorderlijk voor je concentratie en kan ook nog eens heel ongelukkig maken. Daarom is het verstandig om regelmatig eens lekker naar buiten te gaan en een frisse neus te halen. Je zal merken dat je na een blokje om het huis alweer een stuk meer energie zult hebben.