Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Wat is jouw favoriete rode wijn?

Drink jij graag rode wijn? Dan weet je dat de ene rode wijn de andere niet is. De smaak wordt bepaald door allerlei verschillende factoren, die allemaal hun bijdrage leveren. Goed nieuws, want daardoor valt er heel veel te kiezen als het om rode wijnen gaat. Heb jij een duidelijke favoriet, of heb je juist een heel brede smaak?

 

Waar wordt de smaak door bepaald?

 

Dat niet iedere wijn hetzelfde smaakt, dat mag voor iedereen die in zijn of haar leven meer dan twee verschillende soorten geprobeerd heeft geen verrassing zijn. Zelfs als je denkt helemaal niet van rode wijn, of wijn in het algemeen te houden, blijkt dat in de praktijk lang niet altijd zo te zijn. Valt het eerste slokje wijn dat je ooit neemt dus een beetje tegen, roep dan niet te snel dat je niet van wijn houdt. Misschien vind je de bewuste soort die je probeerde niet lekker, maar er zijn er nog genoeg die misschien wél bij je in de smaak zullen vallen.

 

De smaak van de wijn wordt door allerlei factoren bepaald. Het soort druiven, het ras, is bijvoorbeeld behoorlijk bepalend. Logisch, het ene soort druif geeft nu eenmaal een andere smaak, ook als het om wijn gaat, dan de ander. Net zoals je misschien de ene soort appel lekkerder vindt dan de ander, kan dat ook gelden bij druiven en de wijn die ervan gemaakt wordt. Daarnaast speelt de plek waarop de druif vandaan komt, waar de struik staat waaraan hij groeit, een belangrijke rol. Een druif die wordt geoogst in een wat koeler klimaat, een bergklimaat bijvoorbeeld, kent een heel andere smaak dan een exemplaar dat juist in een zonnig klimaat zijn plekje heeft gevonden. Over het algemeen geldt dat meer zon voor meer suikers in een druif zorgt, en dat proef je natuurlijk ook terug in de wijn.

 

Wat vind je het lekkerst?

 

Goed, leuk, al die verhalen over hoe een druif en een wijn aan zijn smaak komt. Maar eigenlijk doet dat er voor jou misschien helemaal niet toe. Jij wilt gewoon de wijn die je het lekkerst vindt!

Alhoewel een rode wijn altijd wat robuuster is dan een witte, zijn er wel veel smaakvariaties mogelijk. De beste manier om te ontdekken welke jij het lekkerst vindt is ook meteen een hele leuke: gewoon veel proeven. Zo zal je ontdekken dat Italiaanse rode wijn een andere smaak heeft dan Spaanse, alhoewel je ook weer niet alle Italiaanse wijnen over één kam mag scheren. Wijnen uit het noorden van het land hebben een heel andere smaak dan die uit het zuiden. Een Rioja rode wijn uit Spanje heeft op zijn beurt ook weer een heel eigen smaak. Hier kun je bijvoorbeeld vanille in terug proeven, gecombineerd met veel fruit natuurlijk. Probeer uit ieder land, uit iedere streek een wijn te proeven, en ontdek op deze manier langzaam maar zeker welke het best bij je past.