Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

5 tips bij het kopen van een boot

Een nieuwe of andere boot kopen, en zeker als het om een jacht of luxe boot gaat, is niet iets wat de gemiddelde Nederlander dagelijks doet. Daarom weten veel mensen niet hoe ze de aanschaf van een schip tactisch moeten aanpakken. Ben je van plan om zelf een jachtboot of zeilschip te gaan kopen, dan zijn er meerdere zaken waar je goed op moet letten. Met de onderstaande 5 tips wordt de aankoop van een eigen boot een stuk gemakkelijker.

1. Laat je boot voordelig financieren

Niet iedereen heeft het kapitaal achter de hand om een nieuwe of tweedehands boot te financieren. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg gunstige leningen beschikbaar om een geld lening te krijgen. Doe hiervoor goed onderzoek op internet en sluit de voor jou meest gunstige financiering af. Door het afsluiten van een lening met goede voorwaarden en een acceptabele looptijd, heb je niet direct het totale aankoopbedrag nodig en kun je, ook al heb je nu even het geld niet, tóch je favoriete boot kopen.

2. Oriënteer je vooraf goed en schakel een bootmakelaar in

Als je plannen hebt om een boot aan te gaan schaffen, of het nu om een zeilboot of jachtschip gaat, is het zaak om geen miskoop te doen. Een professionele aanpak is daarom van groot belang. Zeker als je boot flink wat geld gaat kosten, is het aan te raden om een HISWA makelaar, een gekwalificeerde jachtmakelaar, in te schakelen. Deze professional let op alle facetten die bij de aankoop komen kijken en kan voor jou ook een gunstiger prijs bedingen. En je krijgt natuurlijk goed advies!

3. Weet wie degene is die de boot verkoopt

Het is slim om goed te onderzoeken wie de verkopende partij is. Voordat je overgaat tot aankoop kun je online reviews checken en (als het een officiële bootverkoper betreft) navraag doen bij eerdere kopers. Controleer het paspoort of het rijbewijs van de verkoper en diens BSN, om zo de echte identiteit van de verkoper vast te kunnen stellen. Aan te raden is om ook met de havenmeester te praten om te checken of je met een betrouwbare verkoper te maken hebt. In de bootverkoop lopen soms helaas malafide figuren rond, dus neem het zekere voor het onzekere.

4. Laat de boor keuren door een expert

Wil je zeker weten dat de boot die je op het oog hebt in een goede technische staat verkeert en goed onderhouden is? Laat de boot dan technisch keuren door een erkende specialist. Een aankoopmakelaar kan dit voor je regelen door een expert in te schakelen voor een aankoopkeuring.

5. Leg de aankoop altijd op papier vast

Besluit je om de boot te kopen, zorg er dan altijd voor dat je de aankoop goed documenteert. Zorg in elk geval voor een dubbel koopcontract. Maak zowel voor jezelf als voor de verkoper een kopie en stuur die ook in pdf naar de ander toe, zodat over het koopcontract achteraf geen onenigheid kan ontstaan.