Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Dé tips voor het snel opbouwen van spiermassa

Droom je van een sixpack, maar weet je niet waar je de motivatie vandaan moet halen? Vergeet dan niet dat het opbouwen van spiermassa voor veel meer zorgt dan alleen de looks! Het zorgt namelijk ook voor een sterkere geest en met die sterke geest kun jij veel eenvoudiger het trainen volhouden. Om snel spiermassa op te bouwen zijn er wel een aantal aanpassingen die je zult moeten maken in je levensstijl. Ga jij deze winter alvast trainen voor dat zomer lichaam? En zoek je naar de juiste motivatie? Begin dan met het opvolgen van onze tips.

 

Tip 1: starten met krachttraining

Om spiermassa op te bouwen moet je gelijk gaan beginnen met krachttraining. Met krachttraining maak je je spieren sterker, waardoor je vanzelf meer spiermassa aanmaakt. Krachttraining eist wel doorzettingsvermogen, want je moet het blijven bijhouden en steeds een beetje verder gaan om sterker te worden. Wanneer je net begint met krachttraining is het belangrijk dat je je doel voor ogen hebt. Wil je spiermassa opbouwen maar wel je huidige gewicht behouden? Of wil je met die spiermassa juist aankomen of afvallen? Het is handig om bij een sportschool een trainingsschema aan te vragen, hierdoor weet je precies wat de juiste gewichten en oefeningen zijn voor jou en je doel.

 

Belast je lichaam niet direct en té zwaar. Dit kan ervoor zorgen dat spieren of gewrichten beschadigen en bestaat er een kans dat je een blessure oploopt. Dit zou zonde zijn voor je progressie. Wist je dat het daarnaast ook kan zorgen voor een gehoorbeschadiging? Wanneer je te zware krachttraining uitoefent, kun je namelijk een gevaarlijke druk opbouwen aan de binnenkant van het oor. Deze druk kan schadelijk zijn voor je trommelvliezen en kan uiteindelijk leiden tot permanent gehoorverlies, waardoor je binnen de kortste keren met een Phonak hoortoestel rondloopt. Zorg er dus voor dat je nooit te zwaar traint, dan loop je ook niet het risico om binnen de kortste keren bij de audicien te zitten. 

 

Tip 2: Zorg voor het juiste dieet!

Het eten van de juiste voeding is tevens super belangrijk bij het opbouwen van spiermassa. Als je veel kracht doet maar niet de juiste voeding eet, is je resultaat veel minder zichtbaar dan wanneer je dit wel doet. De belangrijkste voedingsstoffen zijn genoeg eiwitten. Kies er bijvoorbeeld voor om wat meer yoghurt als ontbijt te eten of een handje noten als tussendoortje. 

 

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt, een paar vitaminepillen zijn niet genoeg! Het best is om elke maaltijd een combinatie van vet, eiwit en koolhydraten te eten. Je lichaam neemt je voedingsstoffen dan namelijk het best op.

 

Tip 3: Geef je lichaam ook rust

Wanneer je spiermassa opbouwt, is het belangrijk om voldoende momenten van ontspanning voor jezelf te creëren. Dit betekent dat je je lichaam en geest af en toe rust moet gunnen. Elke dag naar de sportschool gaan en super gestresst op werk zitten, heeft namelijk een negatief effect op de opbouw van spiermassa. 

 

Op het moment dat je mentaal of fysiek veel stress ervaart, bouwt je lichaam het stresshormoon cortisol op. Met te veel cortisol loop je het risico op een slechtere nachtrust, opslaan van meer vet rond de buik, vermoeidheid en hoofdpijn. Rust dus echt voldoende uit, anders ontstaat er juist een ongewenst effect.

 

Tip 4: Water, water en water

Als je meer gaat sporten, zweet je ook meer. Hierdoor verlies je veel vocht, daarom is het belangrijk om meer te drinken. Water drinken dan. Genoeg drinken is altijd belangrijk, of je nou wel sport of niet. Maar met sporten moet je hier extra goed op letten. 

 

Zie jij jezelf na een winter lang trainen al met een sixpack op het strand liggen? Dan ben je met deze tips binnen no-time op het goede spoor!