Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Dit zijn handige plekken om extra stopcontacten te plaatsen

Als je dit jaar een nieuw huis bouwt of renoveert, is het altijd verstandig om je stopcontacten te plannen voordat nieuwe muren plaatst worden. Dit is een cruciaal onderdeel van het huis dat vaak over het hoofd wordt gezien. Simpel gezegd, je kunt nooit te veel stopcontacten in huis hebben. Maar vergeet ook het benodigde schakelmateriaal niet. Dit zijn handige plakken om extra stopcontacten te plaatsen:

Stopcontacten in de badkamer

Aan de zijkant van elke gootsteen moet een stopcontact worden geplaatst. Op deze manier voorkom je dat een snoer de gootsteen kruist naar de andere kant. Een stopcontact in de buurt van je wasbak is handig voor elektrische tandenborstels en elektrische scheerapparaten die opgeladen moeten worden. Je kunt ze goed wegwerken in medicijnkasten, daar heb je doorgaans genoeg ruimte voor. Onder de wasbak kunnen haardrogers en krultangen in een kastje opgeborgen worden. Met een uitloop achterin de lade voor een stopcontact. Houdt er wel rekening mee dat badkamers verschillende elektrische vereisten hebben vanwege de blootstelling aan water. Alle stopcontacten moeten GFCI’s (aardlekschakelaars) zijn om elektrocutie te helpen voorkomen. Zorg ervoor dat je alle bouwvoorschriften controleert voordat je een stopcontact locatie definitief maakt.

Uitgangen voor keukenapparatuur

Voor grote keukenapparatuur heb je waarschijnlijk al stopcontacten op de planning staan. Maar ook kleinere apparaten zoals broodroosters, blenders en waterkokers hebben stroom nodig. Bovendien worden stopcontacten op het aanrecht vaak ook gebruikt om elektronica op te laden, zoals laptops en telefoons. Een eenvoudige oplossing om de capaciteit van stopcontact punten te vergroten, is door het aantal stopcontacten op elke locatie te verdubbelen. Van twee stopcontacten kun je makkelijk vier stopcontacten maken.  

Stopcontacten voor thuiskantoren

Computers, printers en bureaulampen hebben stopcontacten nodig boven het werkgebied, onder het werkgebied en mogelijk ook in kasten. Weten hoe een werkplek zal worden gebruikt, helpt bij het maken van een efficiënt plan. Doorvoertules en andere draad beheersystemen kunnen worden geïnstalleerd om draden te verbergen. Stopcontacten kunnen direct in het tafelblad worden geplaatst, evenals geïntegreerde USB-poorten die het opladen veel eenvoudiger maken. En als er in de muur niet genoeg ruimte is voor een stopcontact kun je ook gebruik maken van een opbouw stopcontact