Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Hoe maak je een goede presentatie voor bij een vergadering?

Wil je een presentatie geven tijdens een vergadering? Dan is het belangrijk dat je deze goed voorbereidt. Een slechte presentatie kan ervoor zorgen dat de vergadering niet naar behoren verloopt. Je hebt vaak bepaalde spullen nodig voor het geven van een presentatie. Denk bijvoorbeeld aan een beamer en laptop. In dit blog lees je hoe je een goede presentatie geeft tijdens een vergadering.

Wat neem je mee?

Allereerst is het belangrijk dat je weet waarover je gaat praten. Ga je een vergadering bijwonen waarin al veel besproken is? Dan is het niet nodig om alles nog een keer uit te leggen. Wanneer je weet waarover je moet praten, kun je een goede presentatie maken. Binnen een bedrijf worden vaak ook vorderingen en ontwikkelingen binnen een project besproken. Hierbij worden vaak grafieken of voorbeelden gebruikt waarin dit duidelijk te zien is. Het is dan wel zo fijn dat je dit op een overzichtelijke en duidelijke manier kunt laten zien. In dat geval kun je het best gebruik maken van een kleine beamer. Deze beamer kun je overal mee naartoe nemen en bijvoorbeeld op een wit scherm of een witte muur projecteren.

Het is belangrijk om een goede structuur te hanteren in je presentatie. Je kunt dit doen door onderwerpen aan te duiden met titels en onderschriften. Hierdoor wordt het voor de toeschouwers makkelijker om je verhaal te volgen. Ook kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een short throw beamer. Dit is een soort beamer waarmee je op een korte afstand kan projecteren. Hierdoor kun je het beeld groter maken en is het ook voor de aanwezigen bij de vergadering goed te zien.

Het gebruik van PowerPoint

Je kunt ervoor kiezen om een PowerPoint presentatie te maken. Wanneer je een vergadering bijwoont waarin er al veel besproken is, kun je dit gebruiken als visuele ondersteuning. PowerPoint presentaties zijn makkelijk te maken en je kunt hierin allerlei verschillende extra’s toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan foto’s, video’s en grafieken. Wanneer je een PowerPoint presentatie maakt, is het belangrijk dat deze overzichtelijk is. 

Bereid de ruimte voor

Als je een presentatie gaat geven, is het belangrijk dat je de ruimte hiervoor goed voorbereid. Zorg ervoor dat de ruimte donker genoeg is zodat er geen storende lichtbronnen zijn. Ook is het belangrijk dat de zaal voldoende ruimte heeft om alle aanwezigen te kunnen laten zien wat er op het projectiescherm te zien is. Wanneer je een short throw beamer gebruikt, is het belangrijk dat je deze op de juiste plek zet. De beamer moet namelijk op een korte afstand van het projectiescherm staan. Zo voorkom je dat het beeld vervaagt of onduidelijk is.