Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen nu echt?

Nieuwe kozijnen kopen doe je niet dagelijks. Sterker nog: de meeste mensen doen dit slechts één keer in hun hele leven. Dan is het ook niet vreemd als je met vragen zit en het gelijk goed wilt doen. Kozijnen zijn een flinke investering. Daar moet je niet te licht over denken. Wanneer je van plan bent om nieuwe kozijnen te kopen, zal je voor heel veel verschillende keuzes komen te staan. Zeker op het gebied van materiaal. Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig verreweg het populairst.  

Geen wonder dat het kunststof kozijn zo populair is. Het staat dan ook bekend om een aantal grote voordelen. Vooral op het gebied van onderhoud scoort het heel goed. Waar houten kozijnen nog geregeld onderhouden moeten worden, is dit bij een kunststof kozijn nauwelijks nodig. Dat geeft voor veel mensen al de doorslag. Daarnaast gaan ze ook nog eens bijzonder lang mee. Maar hoe duurzaam zijn kunststof kozijnen nu eigenlijk écht? 

De gemiddelde levensduur 


Als we kijken naar de duurzaamheid van de kozijnen, dan speelt de levensduur natuurlijk de allerbelangrijkste rol. Hoe lang gaan kunststof kozijnen precies mee? 

Natuurlijk is dit nooit exact te zeggen. Het hangt immers van heel veel verschillende factoren af. Het ene kozijn gaat zeventig jaar mee en het andere kozijn haalt nog net de veertig niet. Over het algemeen kunnen we stellen dat de kozijnen nooit vaker dan één keer in jouw leven vervangen moeten worden. Een gemiddeld kunststof kozijn gaat namelijk een slordige vijftig jaar mee. Dat betekent dat je de komende tijd wel goed zit. 

Deze gemiddelde levensduur zegt ook direct al iets over de duurzaamheid van kunststof en hoe flink deze vooruit is gegaan in de afgelopen jaren. Als we bijvoorbeeld kijken naar houten kozijnen – het materiaal wat vroeger meestal de voorkeur had – dan zien we direct dat deze veel sneller aan vervanging toe waren. Niet alleen konden ze heel snel te maken krijgen met houtrot door verkeerd of slecht onderhoud, ook gingen ze over het algemeen al niet langer dan 20 á 25 jaar mee. Kunststof kozijnen gaan al snel twee keer zo lang mee. En dat zónder het nodige onderhoud. Als je deze factoren meeneemt, dan is de keuze voor kunststof kozijnen natuurlijk snel gemaakt. 

Wat betekent dit voor het milieu? 


Bij duurzaamheid speelt natuurlijk ook het milieu een belangrijke rol. De lange levensduur van kunststof is hierbij zeker van belang, maar er zijn nog meer redenen waarom kunststof kozijnen duurzaam genoemd kunnen worden. 

Zo is kunststof een zeer recyclebaar materiaal. Zelfs na de lange levensduur kan een groot deel van het kozijn dus volledig gerecycled worden. Hierdoor ontstaat er geen onnodig afval en wordt er optimaal gebruik gemaakt van alle materialen. Daarnaast hoeft het kozijn ook niet extra onderhouden te worden. Een houten kozijn moet al snel gelakt of geverfd worden. De stoffen die hierin gebruikt worden zijn meestal niet zo goed voor het milieu. Bij kunststof kozijnen is hier dus geen sprake van.