Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Trends en ontwikkelingen in de uitzendbranche

Elk jaar verandert er een hele hoop op het gebied van recruitment. Om de perfecte match te kunnen maken tussen werkgever en werknemer, is het goed om te weten wat er op dit moment speelt op de arbeidsmarkt.

Tegenwoordig wordt er bijna overal nieuw personeel gezocht. Het aanbod in banen is bijna onbeperkt zou je kunnen zeggen. Juist om deze reden zijn er trends waar je rekening mee moet houden. Achterblijven is geen mogelijkheid.

In dit artikel nemen we je mee door 5 trends die op dit moment een rol spelen in de uitzendbranche. Doe er je voordeel mee en speel erop in!

1  Hybride contracten aanbieden

Fulltime werken is niet voor iedereen vanzelfsprekend of mogelijk. In plaats daarvan is het goed om de kandidaat die wil komen solliciteren een keuze aan te bieden. Een hybride, ofwel flexibel contract is hierin een hele goede mogelijkheid. Het kan namelijk zo zijn dat iemand niet solliciteert bij het zien dat de functie alleen fulltime kan worden uitgevoerd.

Wanneer iemand de keuze heeft hoeveel uren diegene kan komen werken, zorgt dat voor geruststelling bij de kandidaat.

Een hybride contract kan worden aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld een tijdelijk dienstverband, oproep dienstverband, uitzendkracht verband of freelance verband.


2  Backoffice uitbesteden voor minder zorgen

Steeds meer uitzendbureaus doen hun backoffice uitbesteden. Dit doen zij voornamelijk hier geen zorgen meer aan te hebben en volledig te kunnen focussen op het ondernemen. Daarnaast is het voor deze partijen ook erg lastig om telkens op de hoogte te blijven van nieuwe wet en regelgeving, die in Nederland nogal vaak veranderen.  

3  Persoonskenmerken spelen geen rol meer, vaardigheden zijn erg belangrijk


Tegenwoordig wordt er meer rekening gehouden op het gebied van onbewuste discriminatie. Er mag niet meer gevraagd worden naar persoonskenmerken, omdat dit discriminerend opgevat kan worden. Let hier dus ook op bij het schrijven en publiceren van een vacature. Je moet ervoor zorgen dat iedereen zich uitgenodigd voelt, wanneer diegene de vacature lees. Dit zorgt overigens ook nog eens voor meer kans op nieuwe werknemers.

In plaats van vragen naar persoonskenmerken zoals leeftijd, geslacht, werkervaring en afkomst kun je beter vragen naar de vaardigheden en competenties die iemand je te bieden heeft.

4  Arbeidsmarktcommunicatie kan overal op gedeeld worden

Het promoten van vacatures wordt vaak al gedaan op de website van een bedrijf. Dit kan voldoende zijn wanneer potentiële werknemers toevallig op je website kijken en op zoek zijn naar een nieuwe baan. Toch kun je ervoor zorgen dat een vacature een boost krijgt.

Door je vacatures te delen op verschillende platformen bereikt hij meer mensen, waardoor de kans groter wordt dat de vacature wordt opgevuld. Ook het betaald adverteren op sociale media kan hierin een grote rol spelen. Vooral als de doelgroep goed wordt gedefinieerd. Op deze manier kun je heel doelgericht adverteren.

5  Wensen worden losgelaten en soft skills zijn erg belangrijk

Wanneer er minder personeel beschikbaar is, is het moeilijk om een perfecte match te vinden tussen werknemer en werkgever. Het loslaten van bepaalde wensen kan hiervoor de oplossing zijn. De ideale kandidaat is minder makkelijk te vinden en dus wordt er omgeschakeld naar het vinden van de kandidaat met de meeste potentie.

Soft skills komen hier om de hoek kijken. Dit zijn persoonlijke vaardigheden die niet direct iets te maken hebben met de desbetreffende functie. Bij soft skills gaat het erom hoe je communiceert met anderen, hoe je emotioneel reageert en hoe je omgaat met bepaalde situaties. Een hard skill aanleren gaat immers gemakkelijker dan een soft skill aanleren. Vandaar dat werkgevers nu soms de keuze moeten maken om op basis van soft skills de meest geschikte kandidaat te kiezen.

6  Dit zijn de meest gevraagde beroepen in 2022

Door de krappe arbeidsmarkt zijn er meer kansrijke beroepen dan ooit beschikbaar. Uit analyse van Randstad blijkt dat dit jaar bijna elk vakgebied kansrijk is. Populaire vakgebieden waar mensen gevraagd worden zijn op dit moment:

HR;
ICT & Veiligheid;
Geestelijke gezondheidszorg;
Installatie (denk aan monteurs)
Groenvoorziening;
Bezorging en klantenservice.