Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Petten: van functioneel tot mode-item

Tegenwoordig is een pet veelal een mode-item, maar van oudsher is de pet ontworpen als functioneel kledingstuk. Van bescherming tot bakje, de pet werd voor allerlei zaken gebruikt. De pet is inmiddels al ruim een eeuw oud. Vroeger was de samenleving verdeeld in een aantal klasse; de bovenklasse, de middenklasse en de onderklasse. Grofweg gezegd waren de rijken de bovenklasse, de winkeliers waren de middenklasse en de arbeiders en boeren waren de onderklasse. De pet werd veelal gedragen door de onderklasse, dus de boeren en arbeiders. Niet om ze hiermee aan te duiden, maar meer ter bescherming tegen de zon of regen. Hier komen dan ook diverse uitspraken vandaan, bijvoorbeeld Jan-met-de-pet of met de pet rondgaan. Allemaal duidend op arbeiders of ‘de normale man’.


Petten van honderden euro’s


Ook veel straatartiesten gebruikte de pet om geld in te verzamelen met hun acts. Tegenwoordig zijn er petten die het veelvoudige waard zijn, wat straatartiesten in een dag ophalen. Petten van DIOR of Gucci kosten namelijk honderden of soms wel duizend euro. Dan moet je een hele goede straatartiest zijn, wil je dat dagelijks ophalen. Nee, petten worden al lang niet meer gebruikt om sociale klasse aan te duiden. Iedereen heeft wel een pet in huis en ze worden voornamelijk gebruikt als mode-item. Ook sportclubs hebben de pet omarmt. Vooral in Amerika wordt de baseball (honkbal) cap veel gedragen. Honkbal is ontzettend populair in Amerika en de petten van de diverse honkbalclubs worden dan ook veel gedragen.


Zelf petten ontwerpen


Iedereen kan tegenwoordig een eigen pet laten maken of bedrukken met een naam of logo. Dit maakt de pet niet alleen tot een fashionitem, maar ook tot een promotiemiddel. De pet evolueert dus. Van functioneel tot promotioneel. Wil jij een eigen pet laten maken, of een pet laten bedrukken met jouw naam? Laat dit dan online doen. Er zijn tegenwoordig veel verschillende aanbieders om petten te laten maken of bedrukken. We snappen dat het wellicht niet te duur moet zijn, dus daarom raden we aan om een kijkje te nemen op de website van BudgetGift.nl. Zij hebben een ruim assortiment petten om te bedrukken en bieden tevens de mogelijkheid om een pet helemaal zelf te ontwerpen. Creëer jouw eigen mode-item!