Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Verschillen tussen een mondstuk, een slaapbitje en een anti-snurk beugel

Slaapbitje

Een slaapbitje, ook wel “mondschild” of “orale vestibulaire plaat” genoemd, heeft een heel ander effect dan een mondstuk: het verhindert het ademen door de mond tijdens de slaap. Dit voorkomt dat het zachte weefsel in de achterkant van de mond en de keel zelf gaat trillen, dit wordt “snurken in de mond” genoemd. De mondbeschermer is daarom een uitstekend hulpmiddel om het snurken in de mond te voorkomen.  De vorm doet denken aan een bitje wat boksers dragen. Maar in tegenstelling tot de grote, sportieve gebitsbeschermer heeft de gebitsbeschermer een zeer slank ontwerp. Het is zeer comfortabel om te dragen, het zal u niet storen tijdens de slaap. Het mondstuk is groot genoeg om te voorkomen dat het per ongeluk wordt ingeslikt tijdens de slaap. Het mondstuk wordt in de mond geplaatst. Het is niet stevig verankerd aan de tanden, maar omsluit de rij tanden van de bovenkaak losjes. De onderkaak is vrij beweegbaar. Het mondstuk voorkomt dat de mond ’s nachts tijdens het slapen ademt en de onaangename gevolgen daarvan: slechte adem, droge slijmvliezen, cariës en snurken in de mond. Tegelijkertijd ondersteunt het de natuurlijke neusademhaling waardoor het menselijk lichaam beter en sneller kan regenereren.

Anti-Snurkbeugels

Anti snurk beugels zijn boogvormige, roestvrijstalen beugel (gecoat met siliconen). Deze wordt door de mondopening naar achteren geduwd in het gehemeltegebied en zet de palatale boog onder lichte spanning. De anti-snurk beugel wordt gebruikt voor het snurken van de mond of wanneer u in een willekeurige positie snurkt met de mond gesloten. De anti-snurk beugel wordt daarentegen niet gebruikt voor het snurken van de tong. Ze hebben een heel ander toepassingsgebied dan een mondstuk.

Mondstuk

Het mondstuk, ook wel mandibulair vooruitgangsapparaat genoemd, is het meest voorkomende type mondstuk om het snurken te stoppen. Het voorkomt dat het achterste deel van je tong terugvalt in de keel terwijl je in een op je rug slaapt. Anders zou de tong de luchtwegen verstoppen of zelfs blokkeren. Een mandibulair progressie apparaat helpt daarom het snurken op de tong te verlichten. Het zet de spieren van de onderkaak onder lichte spanning en duwt ze zachtjes naar voren. Omdat de tongspieren aan de onderkaak vastzitten, wordt ook de basis van de tong onder spanning gezet en naar voren geschoven. De tongbasis is niet in staat om te ontspannen en terug te glijden. De lucht kan vrij in- en uitstromen.