Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Waarom slaap essentieel is voor de gezondheid

Voldoende slaap krijgen is essentieel om een ​​persoon te helpen een optimale gezondheid en welzijn te behouden. Als het om hun gezondheid gaat, is slaap net zo belangrijk als regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet.

Scherpere hersenen

Als je weinig slaap hebt, heb je waarschijnlijk moeite om details vast te houden en op te roepen. Dat komt omdat slaap een grote rol speelt bij zowel leren als geheugen. Zonder voldoende slaap is het moeilijk om je te concentreren en nieuwe informatie op te nemen. Je brein heeft ook niet genoeg tijd om herinneringen op de juiste manier op te slaan, zodat je ze later kunt ophalen. Slaap laat je hersenen inhalen, zodat je klaar bent voor het volgende.

Stemmingsboost

Een ander ding dat jouw hersenen doen terwijl je slaapt, is jouw emoties verwerken. Je geest heeft deze tijd nodig om te herkennen en op de juiste manier te reageren. Als je dat kort houdt, heb je de neiging om meer negatieve emotionele reacties te hebben en minder positieve.

Gezonder hart

Terwijl je slaapt, daalt jouw bloeddruk, waardoor jouw hart en bloedvaten een beetje rust krijgen. Hoe minder slaap je krijgt, hoe langer jouw bloeddruk op peil blijft gedurende een cyclus van 24 uur. Hoge bloeddruk kan leiden tot hartaandoeningen, waaronder beroerte. Uitvaltijd op korte termijn kan op de lange termijn vruchten afwerpen. Een goed bed is de basis van een goede nachtrust, wellicht helpt een tweepersoons verzwaringsdeken om goed te slapen?

Welke gezondheidsproblemen houden verband met een gebrek aan slaap?

Volwassenen die elke nacht minder dan 7 uur slapen, zeggen eerder dat ze gezondheidsproblemen hebben gehad, waaronder een hartaanval, astma en depressie. Sommige van deze gezondheidsproblemen verhogen het risico op hartaandoeningen, hartaanvallen en beroertes. Deze gezondheidsproblemen zijn onder meer:

Hoge bloeddruk: Tijdens een normale slaap daalt jouw bloeddruk. Als je slaapproblemen hebt, blijft jouw bloeddruk langer hoger. Hoge bloeddruk is één van de belangrijkste risico’s voor hartaandoeningen en beroertes.

Diabetes: Diabetes is een ziekte die ervoor zorgt dat er suiker in jouw bloed wordt opgebouwd, een aandoening die jouw bloedvaten kan beschadigen. Sommige onderzoeken tonen aan dat het krijgen van voldoende goede slaap mensen kan helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Zwaarlijvigheid: Gebrek aan slaap kan leiden tot ongezonde gewichtstoename. Dit geldt vooral voor kinderen en adolescenten, die meer slaap nodig hebben dan volwassenen. Als je niet genoeg slaap krijgt, kan dit een deel van de hersenen beïnvloeden dat honger onder controle houdt.

Je kan een herenhorloge kopen of uiteraard een vrouwen variant om de tijd in de gaten te houden wanneer het tijd is om te gaan slapen!