Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Wat u moet weten over hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie is de naam die beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg geven aan plekken op de huid die donkerder worden dan de omliggende delen van de huid.

Soorten hyperpigmentatie zijn onder meer ouderdomsvlekken, melasma en postinflammatoire hyperpigmentatie.

Elk van deze heeft een andere oorzaak en een scala aan behandelingen en producten, waaronder crèmes en cosmetische ingrepen. We bespreken deze hieronder.

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie treedt op wanneer de huid meer melanine aanmaakt, het pigment dat de huid haar kleur geeft. Hierdoor kunnen vlekken of plekken op de huid donkerder lijken dan de omliggende gebieden.

Hyperpigmentatie is een veel voorkomende huidaandoening. Het treft mensen van alle huidtypes.

Sommige vormen van hyperpigmentatie, waaronder melasma en zonnevlekken, hebben meer kans op delen van de huid die worden blootgesteld aan de zon, waaronder het gezicht, de armen en de benen.

Andere vormen van hyperpigmentatie ontstaan ​​na een verwonding of huidontsteking, zoals snijwonden, brandwonden, acne of lupus. Deze kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Het hebben van extra pigment in sommige delen van de huid is meestal onschadelijk, maar kan soms wijzen op een andere medische aandoening.

Hoe u van hyperpigmentatie afkomt

Hoewel hyperpigmentatie onschadelijk is, willen sommige mensen graag hun pigmentvlekken verminderen. Er zijn een reeks mogelijke behandelmethoden en huismiddeltjes die mensen kunnen proberen.

Om hyperpigmentatie verwijderen of om te voorkomen dat het prominenter wordt:

Voorkom blootstelling aan de zon. Gebruik een zonnebrandcrème met een SPF van 30 of hoger om de huid te beschermen en te voorkomen dat hyperpigmentatie donkerder wordt.

Vermijd plukken aan de huid. Om de vorming van hyperpigmentatie na een blessure te voorkomen, dient u te voorkomen dat u op plekken, korsten en acne gaat plukken.

Mensen kunnen de volgende behandelingen proberen om donkere plekken op de huid lichter te maken en hyperpigmentatie te verwijderen:

Actuele crèmes

Veel mensen gebruiken plaatselijke behandelingen om hyperpigmentatie te behandelen. Topische behandelingen omvatten ingrediënten die de huid lichter maken, zoals:

  • azelaïnezuur
  • corticosteroïden
  • hydrochinon
  • kojiczuur
  • retinoïden, zoals tretinoïne
  • vitamine C

Cosmetische ingrepen

Sommige cosmetische ingrepen kunnen ook delen van de huid lichter maken om hyperpigmentatie te verminderen.

Cosmetische procedures voor hyperpigmentatie zijn onder meer:

  • lasertherapie
  • intens gepulseerd licht
  • chemische peelings
  • microdermabrasie

Mensen die overwegen een van deze procedures te ondergaan, moeten het proces en mogelijke bijwerkingen bespreken met een huidverzorgingsspecialist of dermatoloog.