Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

4 dingen die je nog niet wist over printen

Printers zijn nu bij uitstek van die apparaten die voor lief neemt. Ze horen bij een kantoor, of dat nu thuis is of op de zaak. We geven vaak achteloos afdrukcommando’s, maar achter het afdrukken van pagina’s gaat een wereld van interessante feitjes over bijvoorbeeld inkt en energieverbruik schuil. We bespreken vier dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over printen.

Normale cartridges zitten vaak niet vol

In je zoektocht naar een passende nieuwe cartridge voor je printer, kun je ook stuiten op zogenaamde XL cartridges. Deze zijn niet groter van formaat, maar er zit wel meer inkt in. Hoe dat kan? Simpel: normale cartridges zitten gewoon niet vol. Inkt is hét verdienmodel van printerfabrikanten, dus daar probeert men zo veel mogelijk geld mee te verdienen. Uiteraard is een XL cartridge duurder in de aanschaf, maar relatief beschouwd is de inkt goedkoper.

Inkt is duurder dan brandstof

We stipten het al even aan, inkt als verdienmodel voor printerfabrikanten. De realiteit is dat printerinkt één van de duurste vloeistoffen ter wereld is. Het kost meer dan olie en zelfs meer dan de brandstof voor space shuttles. Dus misschien moeten we nog eens heroverwegen wat we ‘het zwarte goud’ willen noemen.

Zuinige lettertypes

Je kunt zuiniger omspringen met je inkt door voor een zuinig lettertype te kiezen wanneer je tekst wilt afdrukken. Over het algemeen is het zo dan lettertypes zonder schreef minder inkt verbruiken dan lettertypes met schreef. Dunne lettertypes, zoals Century Gothic, zijn ook relatief zuinig qua inktverbruik. Daarnaast bestaan er een aantal lettertypes die speciaal ontworpen om minder inkt te verbruiken. Je hebt Ryman Eco, dat wel letters met een schreef heeft maar waarbij de letters ‘hol’ zijn. Dit kun je nauwelijks zien op een standaard lettergrootte. Ryman Eco kan online gratis gedownload worden. Een andere optie is Ecofont, dat je kunt kopen voor 20 euro. Bij dit lettertype zitten de letters vol gaatjes die je op een standaard lettergrootte ook niet ziet.

Laserprinters verbruiken meer energie dan je computer

Op het moment dat je laserprinter niet gebruikt wordt, verbruikt hij natuurlijk niet zo veel energie. Maar wanneer je ermee gaat afdrukken, loopt het verbruik op tot ongeveer drie keer dat van een desktop computer. De belangrijkste reden hiervoor is dat er cilinders opgewarmd moeten worden om toner op je pagina te kunnen ‘bakken’. Het papier verbrandt niet door de snelheid waarmee het door het apparaat gaat.

Niet van dit is natuurlijk een reden om geen printjes meer te maken. Maar bewuster omgaan met printen kan helemaal geen kwaad. Niet voor het milieu, maar zeker ook niet voor de portemonnee!