Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Alles wat je moet weten over MVO

Misschien lees je de titel van deze blog en gaat er meteen al een lampje bij je branden bij de afkorting ‘MVO’. Het kan natuurlijk ook zijn dat je er weleens van gehoord hebt, maar je nog nooit echt de tijd hebt genomen om je hierin te verdiepen. Ook dan ben je bij deze blog aan het juiste adres want hierin leggen wij alles uit wat jij moet weten over MVO. Vragen zoals ‘wat is MVO precies?’ en ‘hoe kan ik als bedrijf zelf een bijdrage leveren aan MVO?’ worden in deze blog onder meer behandeld. Lees dus snel even verder als je hier antwoord op wilt hebben!

 

Waar staat de afkorting MVO voor?

 

MVO is een afkorting die staat voor ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen wordt ook wel duurzaam of toekomstbestendig ondernemen genoemd. Zoals al uit de verschillende benamingen kan worden opgemaakt, neemt een bedrijf dat aan MVO doet zijn verantwoordelijkheid en probeert het op een duurzame manier te ondernemen, met het oog op de toekomst. Wellicht dat het nu nog enigszins abacadabra is, maar daar komt dankzij de tekst hieronder hopelijk snel verandering in. Want wat houdt MVO nu eigenlijk in?

Wat houdt MVO nu eigenlijk in?

 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen houdt kort gezegd in dat je als bedrijf zoveel mogelijk rekening probeert te houden met de effecten van je bedrijfsvoering op zowel het milieu, alsook de mens en de maatschappij waar wij met zijn allen in leven. Een bedrijf dat aan MVO doet probeert de drie pijlers daarvan in evenwicht en balans te houden. Deze drie pijlers zijn: planet, people en profit. Oftewel: de aarde, de mensen en de winst van het bedrijf. 

 

Je kunt je vast voorstellen dat een bedrijf dat alleen oog heeft voor zijn eigen winstgevendheid, al snel zal kiezen voor de goedkoopste, maar vaak ook tevens de vervuilendste weg. Door echter simpelweg alleen maar voor het behoud van de aarde te kiezen, zal een bedrijf met moeite zijn hoofd boven water kunnen houden. Duurzame alternatieven zijn over het algemeen een stuk duurder dan een meer vervuilende variant. Tot slot moet je ook nog rekening houden met de mens, in dit geval de werknemers. Zij moeten met plezier hun werk kunnen doen en een redelijk en passend loon hiervoor ontvangen. Want werknemers die slecht in hun vel zitten zijn vaak een stuk minder productief. De kunst is dus om een balans te vinden in al deze aspecten. Lukt dit? Dan ben je als bedrijf duurzaam, toekomstbestendig en maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen!

 

Hoe kan ik als bedrijf zelf bijdragen aan MVO?

Je kunt zelf bijdragen aan MVO door de werkomstandigheden te verbeteren en je werknemers een passend loon te bieden. Vergeet ook zeker het sociale aspect niet in de vorm van een gezellige kerstborrel en teamuitjes. Investeer ook in duurzame materialen. Moet je veel producten versturen? Maak dan gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld van Rotimshop.nl. Aangezien veel mensen tegenwoordig waarde hechten aan duurzaamheid, herbruikbaarheid en recycling, zal dit het imago van je bedrijf ten goede komen. Investeren in MVO kost in eerste instantie flink wat geld, maar tevreden werknemers en terugkerende klanten betalen dat uiteindelijk dubbel en dwars terug!