Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Wat is de kredietwaardigheid van jouw klanten?

Wat is de kredietwaardigheid van jouw klanten

Gefeliciteerd! Je hebt een nieuwe klant binnengesleept. Je bent vast trots op jezelf en je kunt niet wachten om het goede nieuws aan je baas te vertellen. Maar… wellicht is het verstandig om ook alvast over het volgende na te denken. Wat is de kredietwaardigheid van jouw nieuwe klant? Komt de klant wel in aanmerking voor krediet? We duiken er samen eens in zodat jij jouw baas gelijk alle antwoorden kunt geven!

Wat is kredietwaardigheid?

Wanneer jij of jouw bedrijf op factuurbasis werkt, verstrek je eigenlijk een lening aan de klant. We gaan er soms te makkelijk van uit dat onze klanten deze openstaande rekening kunnen – en gaan – betalen. Wanneer ze dit doen zijn ze kredietwaardig. Maar wat nu als jij een nieuwe klant binnen sleept die niet kredietwaardig blijkt te zijn en al zijn facturen open laat staan? Kredietwaardigheid checken is de manier om dit te voorkomen.

Hoe wordt kredietwaardigheid bepaald?

Precies zoals banken doen, gebruiken kredietverzekeraars een rekenmodel om de kredietwaardigheid van jouw klanten te bepalen. Hier worden een hoop variabelen meegenomen, denk eens aan in welk land en markt het bedrijf opereert en wat gebeurt er in deze markt? Is hij groeiende of juist niet? Hoeveel concurrentie is er en kan jouw klant zich hiervan onderscheiden? Heeft jouw klant meerdere leveranciers en afnemers zodat hij niet afhankelijk is? Maar hier blijft het natuurlijk niet bij. Er wordt ook gekeken naar harde feiten, zoals de winst- en verliesrekening, de balans, jaarcijfers en kasstroomoverzicht.

Na de evaluatie van al deze factoren wordt er een DRA-score bepaald. Bedrijven kunnen een cijfer van 0 tot 10 halen. Hoe hoger de score, hoe veiliger het is om met dat bedrijf in zee te gaan. Indien deze score hoog is, is dit perfect om mee te nemen in jouw rapportage naar je baas. Is hij aan de lage kant? Suggereer dan eens om te kijken naar een kredietverzekering.