Mannenwiki.nl

Alles voor mannen

Je auto zelf onderhouden, welk onderhoud kan ik zelf doen?

Onderhoud aan je auto is duur en bij een garage vaak nog duurder. Maar wat als je zelf het onderhoud gaat doen? Dit scheelt in kosten, wat goed is voor de portemonnee. Je vraagt je vast af welk onderhoud je zelf kan doen. In deze blog zullen we bespreken welk onderhoud je makkelijk zelf kan doen, zodat het je veel kosten kan besparen.

Bandencheck

Je banden van je auto hebben invloed op het brandstofverbruik van je auto. Daarnaast hebben ze ook invloed op het weggedrag. Het is heel gemakkelijk om deze check uit te voeren, kijk naar je banden en let op beschadigingen. Naast het checken voor beschadigingen, kijk ook even naar de bandenspanning. Met een band die op goede spanning is, rij je een stuk zuiniger. 

Ruitenwissers vervangen

Een ander onderhoudspuntje wat je gemakkelijk zelf kan doen is het vervangen van je ruitenwissers. Je kan deze namelijk vaak eenvoudig los en vast klikken. Je hebt vaak al snel door wanneer je ruitenwissers vervangen moeten worden. Ze laten dan namelijk strepen achter als ze aan staan. Daarnaast zie je het ook al snel als er één gescheurd is. 

Olie peilen en bijvullen

Het peilen en bijvullen van de olie van je auto, kan je ook heel gemakkelijk zelf doen. Check de olie ook regelmatig, zodat je zeker weet dat de motor goed gesmeerd blijft. Zit er te weinig olie in de auto en wil je die bijvullen. Koop dan motorolie bij een tankstation of bestel olie online bij een verkoper van olie. Weet je niet welke olie je moet kopen. Kijk dan in het instructieboekje van je auto of doe een online check!

Lampjes verwisselen

Bij de meeste auto’s, kan je gemakkelijk de lampjes verwisselen. Vaak is het wel een priegel werkje, want je kan er vaak maar lastig bij. Niet bij elke auto kan je makkelijk de lampjes verwisselen. Bij sommige auto’s, zitten de lampen namelijk stevig ingebouwd. Hierbij is het wel handig om even langs de garage te gaan. Het is bij het verwisselen van een lampje wel belangrijk dat je het goede lampje kiest. Check van tevoren of je een h4 of een h7 lampje nodig hebt. 

Luchtfilter vervangen

Ook het luchtfilter kan je zelf vervangen. Iets waar je niet snel aan denkt, maar toch echt wel belangrijk. Het luchtfilter zorgt er namelijk voor dat er geen stof of andere kleine deeltjes in de motor kunnen komen. Deze deeltjes kunnen namelijk voor slijtage zorgen, waardoor de motor een minder lange levensduur krijgt. Dit luchtfilter zit dicht bij de radiateur of aan de zijkant van de motorruimte. Bij oudere auto’s zit hij vaak bovenop de motor. Het luchtfilter zit in een kunststof behuizing, die je met behulp van een schroevendraaier open kan maken. 

Zekeringen vervangen

Het laatste onderdeel waar we het in deze blog over gaan hebben is het vervangen van de zekeringen. Als zekeringen kapot gaan geven ze een elektrische storing. Deze storing kan je zelf gemakkelijk verhelpen door de zekering te vervangen. Deze zekeringen, vind je in het zekeringskastje. Deze is te vinden onder het dashboard, in het dashboardkastje of op het schutbord  in de motorruimte.